gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 16.9.2018. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
16. rujna 2018.

Kratki komentar uz prvo čitanje
Sluga Božji koji ima zadaću da u Božje ime poučava, zlostavljen je i ruglu izvrgavan od svojih slušatelja. Ipak sve svoje pouzdanje on stavlja u Gospodina koji će ga osloboditi od iskušenja. Njegovo je poslanje slika poslanja i sudbine Kristove.

Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 50,5-9a):

Gospodin Bog uho mi otvori ja se ne protivih niti uzmicah. Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojega ne zaklonih od pogrda ni od pljuvanja: Gospodin Bog mi pomaže, zato se neću smesti. Zato učinih svoj obraz ko kremen i znam da se neću postidjeti. Blizu je onaj koji mi pravo daje. Tko će na sud sa mnom? Neka se suoči sa mnom! Tko je protivnik moj u parnici? Nek mi se približi! Gle, Gospodin Bog mi pomaže, tko će me osuditi?

Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih. (Ps 116,1 -6.8-9)

  1. Ljubim Gospodina jer čuje vapaj molitve moje: uho svoje prignu k meni u dan u koji ga zazvah.
  2. Užeta smrti sapeše me, stegoše me zamke podzemlja, snašla me muka i tjeskoba.Tada zazvah ime Gospodnje: »Gospodine, spasi život moj!«
  3. Dobrostiv je Gospodin i pravedan, pun je sućuti Bog naš. Gospodin čuva bezazlene: u nevolji bijah, on me izbavi.

Komentar uz drugo čitanje
Jakov apostol kaže da je vjera bez djela mrtva.Premda je vjera Božjom milošću temelj svakog opravdanja, ipak po njoj samoj ne postižemo spasenje. Ako vjera nije oplođena djelima ljubavi, ona je uzaludna, besplodna i mrtva.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola (Jak 2,14-18)

Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: “Hajdete u miru, grijte se i sitite”, a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: “Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.

Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (Gal 6,14)

Komentar uz Evanđelje
U današnjem ulomku Markovog evanđelja Krist navješta svoju muku. Apostoli, svjedoci Kristovih čudesa, preko Petra priznaju Isusa Mesijom. No za njih je teško prihvatiti Božji naum spasenja koji traži trpljenje i smrt Kristovu. Poput Krista kršćani trebaju nositi svoj križ kako bi postigli pravi život.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Sto govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik -Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu. I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!« Tada dozva narod i učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.«

Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko