gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 23.9.2018. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
23. rujna 2018.

Kratki komentar uz prvo čitanje

Prijetnje  bezbožnika protiv pravednika vjerna Bogu o kojima nam govori ovo čitanje, svoj odjek nalaze u prijetnjama i izrugivanju židovskih pismoznanaca starješina podno križa.  Pravednikovo pouzdanje nagrađeno je njegovim uskrsnućem.

Čitanje Knjige Mudrosti (Mudr 2, 12. 17-20):

Rekoše bezbožnici: Postavimo zasjedu pravedniku, jer nam smeta, i protivi se našem ponašanju, predbacuje nam prijestupe protiv Zakona i spočitava kako izdadosmo odgoj svoj. Pogledajmo jesu li istinite riječi njegove, istražimo kakav će biti njegov svršetak. Jer ako je pravednik Božji sin, On će se za nj zauzeti i izbavit će ga iz ruku neprijateljskih. Zato ga iskušajmo porugom i mukom da upoznamo blagost njegovu, i da prosudimo strpljivost njegovu. Osudimo ga na smrt sramotnu, jer će mu, kako veli, doći izbavljenje.

Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Bog krijepi život moj! (Ps 54, 3-6.8)

  1. Spasi me, Bože, svojim imenom i jakošću svojom izbori mi pravdu! Poslušaj, Bože, moju molitvu i usliši riječi usta mojih!
  2. Oholice ustadoše na me i moj život traže silnici: na Boga se ne osvrću.
  3. Evo, Bog mi pomaže, Gospodin krijepi život moj. Od srca rado ću ti žrtvovati, slavit ću ti ime, Gospodine, jer je dobrostivo.

Komentar uz drugo čitanje

Tražimo li mir ili neslogu? Kršćani bi se u svom druđtvenom životu trebali nadahnjivati pravom mudrošću koja sije mir, a ne sebičnim strastima koje rađaju nesrećom.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola (Jak 3, 16 – 4, 3):

Predragi! Gdje je ljubomora i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo. A mudrost odozgo ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije, onima koji tvore mir. Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od požuda što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate? Ubijate. I hlepite li, a ne možete postići? Borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer loše ištete: da u požudama svojim spiskate.

Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Bog nas pozva po evanđelju na posjedovanje slave Gospodina našega Isusa Krista. (usp. 2Sol 2, 14)

Komentar uz Evanđelje

Kao što je Krist „došao da služi i svoj život dade kao otkup za sve ljude“, tako po njegovu primjeru svaki od nas treba biti služitelj svojoj braći i sestrama tj. svojim bližnjim, osobito najmanjima i obespravljenima.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 9, 30-37):

U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke lju­dima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti ­prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslu­žitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, ­zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«

Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko