gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 9.12.2018. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
09. prosinca 2018.

Kratki komentar uz prvo čitanje
U svom životu valja nam imati pouzdanje da nismo sami. Bog je naš preteča na svim putovima. On nam pomaže da prokrčimo putove i razorimo ograde koje nas dijele. Zbog toga nam je ostavio svoju blagovijest. Tko u Boga ima pouzdanja, nepokolebljivo i pouzdano ide naprijed. I mi smo pozvani da odbacimo strah i tjeskobu.

ČITANJE KNJIGE PROROKA BARUHA (Bar 5, 1-9)

Skini, Jeruzaleme, haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti, stavi na glavu vijenac slave Vječnoga jer Bog će pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti dati ime: Mir pravednosti’ i ’Slava bogoljubnosti’. Ustani, Jeruzaleme, stani na visoko i obazri se na istok: Pogledaj! Djeca se tvoja sabiru od istoka do zapada, na zapovijed Svetoga, radujuć se što ih se spomenuo Bog. Otišli su od tebe pješice, vodio ih neprijatelj, a gle, Bog ih tebi vraća nošene u slavlju, kao djecu kraljevsku. I naredi Bog: neka se snize sve visoke gore i vječne klisure; nek se doline ispune i poravna zemlja da Izrael čvrsto kroči u sjaju slave Božje. A šume i sva stabla mirisna činit će sjenu Izraelu po Božjoj zapovijedi, jer Bog će voditi Izraela u radosti, svjetlom svoje slave prateć ga milosrđem svojim i pravednošću.«

Riječ Gospodnja.

PSALAM Ps 126, 1-6

Velika nam djela učini Gospodinu: opet smo radosni!

Kad Gospodin vraćaše sužnjeve sionske,

bilo nam je ko da snivamo.

Usta nam bjehu puna smijeha,

a jezik klicanja.


Među poganima tad se govorilo:

»Silna im djela Gospodin učini!«

Velika nam djela učini Gospodin:

opet smo radosni!


Vrati, Gospodine, sužnjeve naše

ko potoke negepske!

Oni koji siju u suzama

žanju u pjesmi.


Išli su, išli plačući

noseći sjeme sjetveno;

vraćat će se s pjesmom

noseći snoplje svoje.


Komentar uz drugo čitanje
Sveti Pavao nas poziva da rastemo u sve većoj ljubavi, međusobnom razumijevanju, poštivanju. Tako najbolje slavimo Boga.

ČITANJE PRVE POSLANICE SVETOGA PAVLA APOSTOLA FILIPJANIMA

Braćo: Uvijek se u svakoj svojoj molitvi za vas s radošću molim zbog vašeg udjela u evanđelju od onoga prvog dana sve do sada – uvjeren u ovo: Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do dana Krista Isusa. Bog mi je doista svjedok koliko žudim za svima vama srcem Isusa Krista! I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju.

Riječ Gospodnja.


Komentar uz Evanđelje
Božja nas riječ poziva po Ivanu Krstitelju da pripravite put Gospodinu. Evanđelist Luka smješta Ivana Krstitelja u njegov povijesni okvir: on živi u isto vrijeme kad i mogućnici koji imaju u rukama vlast. Ali on se povlači u pustinkju, provodi život pokore i poniznosti. I mi često živimo u sličnim prilikama i životnim okolnostima. Nismo na položajima niti imamo vodeću riječ, ali možemo živjeti s ljudima, provoditi mali život savjesnosti, rada i zalaganja. To su „mali putovi“, ali putovi koji vode spasenju na koje smo pozvani.

ČITANJE SVETOG EVANĐELJA PO LUKI (Lk 3, 1-6)

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji.

On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka: »Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.’

Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko