gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Izjednačavanje homoseksualne veze s brakom nije temeljno ljudsko pravo Ispis E-mail
Autor: uimeobitelji.net   
19. studenog 2013.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima Građanske inicijative "U ime obitelji": Brak je definiran Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), čija je potpisnica i Hrvatska, kao pravo po kojem se priznaje pravo braka isključivo ženi i muškarcu.

Takvo pravo na brak (odrasloj ženi i muškarcu) jedino je priznato kao ljudsko pravo koje se štiti. Republika Hrvatska iskazala je definiciju braka u postojećem Obiteljskom zakonu, čl. 5., kao zajednicu žene i muškarca, a svim državama potpisnicama Konvencije dopušteno je proširivanja braka, ali to odražava njihovu vlastitu sliku o ulozi braka u njihovim društvima, a ne proizlazi iz tumačenja temeljnih prava kako je propisano istom Konvencijom koja izrijekom definira ljudska prava.

Kod zaštite prava moramo lučiti zaštitu ljudskih prava pojedinca (tako i osobe homoseksualne orijentacije) koja se neupitno štite, no spoj osoba istog spola nije ljudsko pravo.

Europski sud za ljudska prava tako u svojim presudama slijedi gore izrečeno – npr. X and others (tri austrijska državljana koja su željela ostati anonimna)/ Austrija, broj 19010/07, Presuda od 19. 2. 2013. g. u kojoj sud razlikuje prava homoseksualnih parova i bračnih parova kada tvrdi da nema povrede Europske konvencije za ljudska prava tj. njezinog 14. članka – zabrana diskriminacije – kada homoseksualni parovi nemaju ista prava kao i osobe u braku. Nadalje, u Presudi Gas i Dubois/Francuska, 15.3.2012. g., Europski sud za ljudska prava je odlučio ne pružiti zaštitu homoseksualcima kada zahtijevaju brak, dakle, isti nije temeljno ljudsko pravo koje se štiti Konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Drugim riječima, homoseksualna zajednica nije ljudsko pravo, već svaka država odlučuje samostalno o tom pitanju.

Preuzeto sa stranice uimeobitelji.net

 
Povezani članci :

» Don Damir Stojić o braku, obitelji i referendumu

{youtube}K0TMBHpPwZk{/youtube}

» Potpora samohranim roditeljima

{youtube}rRcw_Mg6ivc{/youtube}

» Ustavni sud odlučio: Referendumom se ne krše ničija ljudska prava

Građanska inicijativa "U ime obitelji" čestitala je sucima Ustavnog suda što su se oduprli medijsko političkim pritiscima i što su na taj način donijeli odluku koja se temelji na Ustavu Republike Hrvatske.Ustavni sud donio je odluku kojom...

» Koji roditelj mi nije potreban: mama ili tata?

{youtube}KpuzSwx6stc{/youtube}

» Dosta medijskog jednoumlja!

Svi građani Republike Hrvatske ovih se dana mogu uvjeriti koliko je važno da u nedjelju, 1.12.2013. izađu na referendum i potvrde da je za njih brak životna zajednica žene i muškarca. Da potvrde kako žele upravo takvu zajednicu i sva prava...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko