gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Godišnji izvještaj Frame Brestovsko za 2013. Ispis E-mail
Autor: Klaudija Vujica   

Prošlo je već pet godina otkako su prvi framaši u župi Brestovsko primljeni u bratstvo Franjevačke mladeži. Od tada, Frama Brestovsko djeluje aktivno u životu župne zajednice.

Prema zadnjem Obredu primanja i obećanja, održanom 24. studenog 2013., Frama Brestovsko broji 38 članova, od čega je 7 primljenika i 31 s obećanjem življenja Evanđelja po uzoru na sv. Franju. Uz taj stalan broj, stalno se priključuju i novi mladi, tako da imamo i desetak simpatizera. Duhovni asistent Frame je fra Damir Pavić.

13. prosinca održan je izbor novog vijeća Frame, kojemu je nazočila Marija Puljić, predstavnica vijeća Frame Bosne Srebrene. Sukladno Statutu, 25 framaša s pravom glasa izabrali su novo Vijeće, koje čine: Klaudija Vujica (predsjednica), Kristina Vukadin (potpredsjednica), Stipo Barišić (voditelj formacije), Petra Anđelić (tajnica) i Mijo Vujica (blagajnik).

Susreti Frame se održavaju petkom u 19 sati, dok svakog prvog petka u mjesecu imamo molitveno-meditativni susret i klanjanje pred Presvetim u kapelici kod s. klarisa.

Plan tema za susrete izrađuju vijeće i duhovni asistent, a u suradnji s njima animatori, kojih je desetak trenutno, pripremaju tjedne susrete.

Pregled najznačajnijih aktivnosti po sekcijama u 2013. godini:

1. Liturgijske aktivnosti. Framaši redovito čitaju i pjevaju na sv. misama, te pripremaju meditacije za klanjanje svakog prvog petka u mjesecu.

2. Karitativne aktivnosti. Izradom i prodavanjem adventskih vijenaca, božićnih čestitki i ukrasa na humanitarnoj Adventskoj večeri u našoj župi pomogli smo najpotrebitijim župljanima.

3. Glazbene aktivnosti. Novoosnovani bend "Dodir ljubavi" koji djeluje kao dio Frame animira nedjeljnje svete mise za mlade i klanjanja. Nastupili su na humanitarnim božićnim koncertima u Fojnici i Gromiljaku. Frama se predstavila i na ovogodišnjem Framafestu s pjesmom "Tvome imenu pjevamo".

4. Medijske aktivnosti. Framaši prate sve aktualnosti i pišu za web stranicu župe (www.zupa-brestovsko.com). Također objavljuju svoja razmišljanja i razna svjedočanstva. Napravljen je i intervju sa sestrama klarisama koji su prenijeli mnogi portali. Zajedno s duhovnim asistentom, gostovali su na radio postaji Mir Međugorje gdje su predstavili Framu.

5. Dramske aktivnosti. Dramska sekcija Frame nastupila je na otvorenju Nacionalne konferencije o pastoralu mladih u BiH sa scenskim prikazom "Bog spašava".
Povodom svetkovine sv. Franje, framaši su izveli dramski prikaz posljednjih trenutaka iz života njihovog serafskog oca. Za primanja i obećanja pripremili su igrokaz "U potrazi za srećom" koji je suvremena obrada biblijske prispodobe o izgubljenom sinu.

6. Radne aktivnosti. Framaši stoje na usluzi svećenicima, časnim sestrama franjevkama i s. klarisama. Pomagali su na svečanosti oblačenja novaka Bosne Srebrene u našoj župi i dvjema zlatnim misama te u organizaciji Zlatne harfe koja se održala u našoj župi.

7. Sportske aktivnosti. Framaši su uključeni u "Biciklistički klub sv. Franjo Brestovsko" i tako sudjeluju na raznim bicikločašćima.

Treba istaknuti još nekoliko projekata i aktivnosti.

- Cjelonoćno molitveno bdijenje framaša u crkvi pred Presvetim na Veliki četvrtak.

- Danonoćno čitanje Svetog Pisma. U sklopu korizmene priprave, na inicijativu našeg župnika i duhovnog asistenta, fra Damira Pavića, pokrenuta je akcija danonoćnog čitanja Biblije. Cijela Frama se draga srca odazvala, a framaši su na sebe preuzeli i dežurstva.

- Dječji vikend. Pod geslom "Pustite dječicu neka dolaze k meni" održan je prvi Dječji vikend (12.-14. srpnja) u našoj župi. Više od 15 framaša je tri dana aktivno radilo s oko šezdesetak djece od 1. do 6. razreda Osnovne škole.

- Holywin. Na uočnicu Svih svetih, organizirano je molitveno bdijenje pod geslom "Pozvani na svetost", kao odgovor na sve rašireniji Halloween. Razmatranja i pjesme predvodili su framaši.

- Framaški kvizovi. Do završetka framaške godine predvidjeli smo četiri kviza, s ciljem što boljeg upoznavanja svoje vjere i franjevaštva. Framaš koji pokaže najviše znanja bit će nagrađen odlaskom na Franjevački hod.

- Sudjelovali smo na svim susretima na područnoj (Sportski susret, Dan ekologije, Franjevački hod, škole animatora, godišnja skupština) i nacionalnoj razini (Framafest, seminar za voditelje formacije), kao i na biskupijskom Danu mladih u Komušini.

U sklopu priprave za Obred primanja i obećanja, hodočastili smo Gospi u Međugorje, zajedno s drugim mladima iz župe. Tu je još i lokalno hodočašće na Kužno groblje jednom mjesečno.

Planiramo i ove godine nastaviti s dosadašnjim aktivnostima te uvesti i neke nove projekte. Naime, pokrenut ćemo Malu Framu, imati mjesnu školu animatora, organizirati Križni put za župljane, proslaviti pet godina službenog postojanja naše Frame.

Brestovsko, 3. siječnja 2014. godine

Klaudija Vujica,
Predsjednica Frame Brestovsko

 
Povezani članci :

» Suradnja FSR-a i Frame Brestovsko

U nedjelju, 13. ožujka, naše su dugogodišnje framašice Ana-Marija Knežević i Marija Trogrlić održale članovima Franjevačkog svjetovnog reda u Brestovskom predavanje na temu “FSR i Frama – jedna obitelj”. Oduševljenje ovakvim vidom...

» Novo vijeće Frame Brestovsko

U petak, 11. prosinca 2015. god., održana je redovna izborna skupština Frame Brestovsko. Na početku susreta framaši su zazvali Duha Svetoga kako bi među sobom prepoznali osobe koje će voditi bratstvo kroz sljedeću godinu. Ukupno dvadeset...

» Primanja i obećanja Frame Brestovsko

U nedjelju, 22. studenog 2015. god., održan je svečani obred primanja i davanja obećanja u Frami Brestovsko pod geslom: "U Bogu mom je snaga moja sva!". Ovaj se obred u našoj župi već dugi niz godina održava na svetkovinu Krista Kralja. Ove...

» Hodočašće u Međugorje

U subotu, 21. studenog 2015., vjernici župe Brestovsko, zajedno s vjernicima iz okolnih župa, predvođeni župnikom, fra Damirom Pavićem, uputili su se u mjesto mira, molitve i Gospine prisutnosti - Međugorje. Krenuli smo u ranim jutarnjim...

» Održan XVIII. Framafest u Mostaru

Pod geslom "Ti si nada naša i veselje" 31. listopada 2015. u Mostaru je održan XVIII. festival duhovne glazbe Franjevačke mladeži - Framafest. Domaćin ovogodišnjeg Framafesta bilo je područno bratstvo Frame Hercegovina, a nositelj cijelog...

» Sportski susret Frame u Uskoplju

U subotu, 19. rujna, u župi Uskoplje održan je XI. Sportski susret Frame Bosne Srebrene, pod geslom Mir i dobro širimo koji je povezan s obilježavanjem 20 godina djelovanja Frame u provinciji. Susret je okupio oko 700 framaša iz 25 župa, a...

» V. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene

Ove godine imao sam veliku milost biti sudionikom petog Franjevačkog hoda Frame Bosne Srebrene. Hod je održan od 25. srpnja do 5. kolovoza pod geslom “Mir i dobro širimo”. Na hodu je sudjelovalo oko pedesetak framaša iz dvadeset župa...

» Frama Brestovsko na Mladifestu u Međugorju

Pod geslom "Mir vama" u Međugorju je od 31.7. - 6.8.2015. održan 26. Mladifest – Međunarodni molitveni susret mladih. Devet naših framaša je skupa s duhovnim asistentom fra Damirom Pavićem u programu sudjelovalo od 3. do 6. kolovoza.Jutarnji...

» Franjevački hod na Brestovskom

U ponedjeljak, 27. srpnja, sudionici Franjevačkog hoda stigli su u našu župu. Naime, od 25.07. do 05.08. održava se V. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene. Ovogodišnja ruta je od župe Vitez preko Busovače, Brestovskog, Fojnice, Kreševa i...

» Dječje ljeto Frame Brestovsko 2015.

Pod geslom “Da vaša radost bude potpuna” (Iv 15,11) u našoj župi je od 17. do 19. srpnja 2015. god. održano treće Dječje ljeto. Projekt su organizirali animatori Frame Brestovsko u suradnji sa župnim uredom. Na Dječjem ljetu sudjelovalo...

» Susret pape Franje s mladima u Sarajevu

{youtube}KiTh1AEF2s0{/youtube}

» "Dodir Ljubavi" u svetištu sv. Nikole Tavelića

U srijedu, 13. svibnja, u svetištu sv. Nikole Tavelića na Kovačićima u Sarajevu, održana je Duhovna obnova uz temu "Uzašao je!". Cijelu duhovnu obnovu svojim sviranjem i pjevanjem uljepšali su članovi našeg benda, a sam program je vodio...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko