gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljna misna čitanja - 20.8.2017. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
20. kolovoza 2017.

Kratki komenter uz prvo čitanje
Bog u svom srcu ima mjesta za sve ljude. Tuđinci su vjerovali u Boga Izraelova. Hodočastili su u Jeruzalem te se molili u Hramu. Bog ih je ondje primio. Ljudi koji u Boga vjeruju nikada nisu za njega tuđinci. Svi su oni njegova djeca.


Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 56,1.6-7)
Ovo govori Gospodin: »Držite se prava i činite pravdu, jer će uskoro doći moj spas i objaviti se moja pravednost. A sinove tuđinske koji pristadoše uz Gospodina da mu služe i da ljube ime Gospodnje i da mu budu službenici, sve koji poštuju subotu i ne oskvrnjuju je i postojani su u savezu mojem, njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode.« 
Riječ Gospodnja.

 


Psalam – Pripjev:
Neka te slave narodi, Bože, svi narodi neka te slave (Ps 67,2-3.5-6.8)!

  • Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas, obasjao nas licem svojim, da bi sva zemlja upoznala putove tvoje, svi puci tvoje spasenje!
  • Nek se vesele i kliču narodi jer sudiš pucima pravedno i narode vodiš na zemlji.
  • Neka te slave narodi, Bože, svi narodi neka te slave! Bog nas blagoslovio, Bog naš! Neka ga štuju svi krajevi svjetski!


Komentar uz drugo čitanje

Židovi su se protivili što je prva Crkva primala u svoje krilo i nevjernike. Pava, rodom Židov, ne očajava nad svojom braćom. Za njega i Židovi i pogani su neposlušni Bogu. No Božje milosrđe je snažnije i veće.


Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima (Rim 11,13-15.29-32)

Braćo: Vama, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih? Ta neopozivi su dari i poziv Božji! Doista, kao što vi nekoć bijaste neposlušni Bogu, a sada po njihovoj neposlušnosti zadobiste milosrđe, tako i oni sada po milosrđu vama iskazanu postadoše neposlušni da i oni sada zadobiju milosrđe. Jer Bog je sve zatvorio u neposlušnost da se svima smiluje.
Riječ Gospodnja.


Pjesma prije Evanđelja:
Isus je propovijedao evanđelje o Kraljevstvu i liječio svaku nemoć u narodu (Mt 4,23).


Komentar uz Evanđelje:

Prava je vjera ponizna. Mi možemo vapiti Gospodinu svjesni da nam Bog nije dužan uzvratiti. Isus nam daje uzor prave molitve: žena tuđinka je zadovoljna i s „mrvicama“.


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 15,21-28):
U ono vrijeme: Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psi­ćima.« A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa.
Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko