gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Što Ti kažeš: tko sam ja? Ispis E-mail
Autor: Marija Trogrlić   
01. travnja 2015.

Isus je jednom prilikom upitao učenike: “Što govore ljudi tko sam ja?”, a potom: “Što vi kažete, tko sam ja?” Od odgovora na to pitanje, upućenog svakom osobno, zavisi sav naš život, sva egzistencija. Isusov upit ne očekuje općenite odgovore. Traži osobno iskustvo susreta s Njim. On zna da od toga odlučimo li ga (ne) upoznati i prihvatiti kao najveću Ljubav, prijatelja i Spasitelja, te sve ono što sveti Franjo na najljepši mogući način izražava u svojim Pohvalama Bogu, zavisi naše ja. Zato nas i pita.

Nakon što u tišini srca odgovorimo Isusu na pitanje koje nam je postavio, usudila bih se upitati ga isto. Životni putevi i ciljevi nam i jesu, na kraju krajeva, spoznavanje sebe i približavanje Bogu, koliko god je to moguće u našoj grešnoj ljudskosti. Te dvije ogromne težnje se, na sreću, isprepliću. Jer, tko nas bolje poznaje od samog Stvoritelja na čiju smo sliku stvoreni?

> Cijeli tekst...
 
Nogometnim rječnikom Ispis E-mail
Autor: Marija Trogrlić   
21. srpnja 2014.

Svjetsko je prvenstvo iza nas. Nogomet, kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, okupirao je gotovo sav medijski prostor proteklih mjesec dana u svakom kutku svijeta.

Kada je riječ o povijesti SP-a, svatko će se sjetiti čuvenog gola, jednog od onih antologijskih i najkontroverznijih u povijesti – Maradonine Božje ruke u utakmici između Argentine i Engleske. Čudno za svijet, nije nazvan sretna ruka ili ruka sudbine koja je loptu ubacila u mrežu. Poslije utakmice, sam je Maradona izjavio: "Bila je to malo glava Maradone i malo Božja ruka".

U našim životnim utakmicama možda bi trebalo biti još manje naše glave i njenog ljudskog, uskog i grešnog pogleda, razmišljanja i planiranja, a puno više djelovanja Božje ruke. Divne Božje ruke u čiji smo dlan urezani (usp. Iz 49,16). Tek tada ćemo i mi, boreći se sami sa sobom i svijetom, zabijati golove i pobjeđivati, Božjom snagom i tehnikom. No, ne uvijek. 

> Cijeli tekst...
 
Što bi bilo kad ne bi bilo Frame? Ispis E-mail
Autor: Marija Trogrlić   
17. veljače 2014.

"ŠTO BI BILO KAD (NE) BI BILO!?", koliko god besmislen bio taj kondicional, vodi nas u predjele svih mogućih scenarija, ostvarivih i neostvarivih ideja, mogućnosti svih razmjera. Ljudskoj prirodi je više sklona konstrukcija: "Što bi bilo kad bi bilo?". O ljudima i događajima koji već ostavljaju najljepše moguće tragove na putu našeg života, darovane od Boga, malo tko razmišlja na način što bismo mi da nije njih. Kao da se sami po sebi podrazumijevaju. Jedna takva milosna stvarnost jest Frama.

Sad se ja pitam... Što bi bilo da se nekada davno Franjo nije cijelim bićem oduševio Bogom? Da se tisuće mladića nije oduševilo Franjinim habitom; poniznošću, siromaštvom i čistoćom? Da ti fratri nisu oduševili franjevačkim idealima nas mlade? I već u startu mogu vam djelomično odgovoriti na pitanje iz naslova: Mnogi mladi bi bili izgubljeni u svijetu bez odgovora, još više njih bi bilo miljama daleko od Boga, neki ne bi ni slutili da imaju možda poseban poziv u svijetu, a priča o mladima kao velikoj nadi i budućnosti Crkve, barem kod nas, zasigurno bi bila manje utemeljena. No, to je samo djelić priče o Frami.

> Cijeli tekst...
 
Odijelo (ne) čini čovjeka Ispis E-mail
Autor: Marija Trogrlić   
17. prosinca 2013.

Dugo sam se pribojavala ulaska u svijet odraslih koji mi se otvorio upisom na fakultet, tim više što on formalno znači zauvijek zbogom djetinjstvu. A ja dijete u sebi nikad ne želim izgubiti. I tako, u suradnji s tim djetetom u meni, nakon što sam prvi put obukla bijeli, čisti, ispeglani mantil koji mi je neophodan na vježbama, neprestano sam gnjavila mamu pitanjima: "A kako mi stoji?? Ličim li ti na buduću magistru farmacije!?" – "Ličiš, Marija, samo uči!", odgovarala je. Pogledala sam se u ogledalo. Shvatila sam da čak i da dan i noć provodim u njemu, on od mene neće nikad stvoriti nekoga i nešto, iako na fakultetu redovito slušam priče o posebnosti koju on sa sobom nosi. Glavno da neće reprezentirati čovječnost u meni. Čak i da svemirsko odijelo obučem, ono me neće učiniti hrabrom i velikom za svemirsko lansiranje.

> Cijeli tekst...
 
Stranica 1 od 4

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko