gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

KRŠTENJE U DUHU SVETOM (3) Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
06. prosinca 2013.

Bit ćete kršteni Duhom Svetim (Dj 1,5)

Pronaći Duha Svetoga

Početkom devetnaestog stoljeća u Perzijskom zaljevu pronađena je nafta koja je postala izvor svjetlosti, sreće, moći i zdravlja za siromašne Arape -  nomade. Prije toga su bijedno i siromašno živjeli u pustinjskim gradovima. Sada se sve promijenilo. Izgrađeni su veliki gradovi s prekrasnim uređenim vrtovima i oazama. Sve je to izgrađeno od novca dobivenog od otkrivene nafte koja se često zove "crno zlato". Poput nafte Duh Sveti je često skriven u nama, u našim obiteljima, župama, crkvama. Često smo slabi, umorni, siromašni, jadni, bolesni jer nismo otkrili osobu Duha Svetoga u svom vlastitom životu. Ali, ako ga pronađemo i dopustimo mu da djeluje preko nas, naši životi ili naše duše mogu postati prekrasni vrtovi. Na taj način darovi i plodovi Duha Svetoga koji su zapisani u poslanicama Korinćanima (1)  i Galaćanima (2)  će biti vidljivi u našem životu. Po ovim plodovima postat ćemo privlačni slabima i onima koji su izgubili svaku nadu. Mnogi će kroz nas susresti živoga Isusa.

> Cijeli tekst...
 
KRŠTENJE U DUHU SVETOM (2) Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
02. listopada 2013.

Bit ćete kršteni Duhom Svetim (Mk 1,8)

Novi život

Krštenje u Duhu Svetom (KDS) je osjetljiva tema i o njoj ne može pisati ni govoriti onaj tko u to ne vjeruje niti onaj tko to iskustvo sam nije doživio1.  Riječ je o novom životu, o novom rođenju, osobnim Duhovima, po kojem spoznajemo i upoznajemo Isusa Krista. Prije KDS Petar je tri puta zatajio Isusa u strahu od Židova, ali nakon što je doživio KDS na Duhove potpuno se promijenio. U svom neustrašivom govoru od "tri minute" obratio je tri tisuće ljudi. U sili Duha Svetoga je činio mnoga znamenja i čudesa u narodu (usp. Dj 8, 4-13). Tako su činili i drugi apostoli (v. Dj 5, 12-14; 8, 4-13). Riječ Božja je gorjela u njihovim srcima kao oganj, a onda je redom palila cijeli svijet. KDS je promijenilo Savla u Pavla. Ta promjena mu je dala veliku snagu i energiju da po svijetu naviješta uskrslog Isusa Krista. To se dogodilo mnogim svecima i vjernicima tijekom povijesti. To se dogodilo i meni i mnogim drugima diljem svijeta.

> Cijeli tekst...
 
Piercing - da ili ne Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
10. rujna 2013.

Uvod

Umjetnost ukrašavanja ljudskog tijela piercingom i tetovažom* postala je toliko popularna u posljednjih nekoliko godina da je teško prošetati ulicom, otići u trgovački centar, crkvu ili gledati televiziju, a da ne vidite nekoga tko ima na sebi piercing ili tetovažu. Viđamo ih na nama bliskim osobama, prijateljima. Sama riječ piercing dolazi od engleskog glagola to pierce i znači probušiti ili probiti. Riječ je o tome da se buše određena mjesta ljudskog tijela, gdje se stvara otvor na kojem se može nositi nakit. Najčešće piercing se stavlja u uši, nos, jezik, usne, pupak, obrve, bradavice i genitalije. Nažalost, zamjećujem da su mladi oni koji se najčešće povode ovim trendom (vjerujem mnogi iz neznanja). Rekao bih da je riječ o mladenačkom ekstremnom kultu.

> Cijeli tekst...
 
Tetovaža – oprez Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
14. kolovoza 2013.

Svaki dan susrećemo osobe s tetovažom. Ona je rasprostranjena širom svijeta. U dalekoj prošlosti spominje se tetovaža već kod barbarskih afričkih i indijanskih plemena. Pored pripadnika plemena, i stari Grci i Rimljani ukrašavali su svoje tijelo tetovažama. U nas su tetovaže donijeli pomorci. Kod njih se često može vidjeti tetovirano sidro na ruci. Katkada je tetoviranje bilo simbol otpora. Primjerice, majke su u Bosni  (najviše u Rami, Jajcu, Visokom, Kotor Varoši, Zoviku) svojoj djeci urezivale križ na ruku da se zna da su kršćani kako ih Osmanlije ne bi odveli u Tursku kao roblje pa ih islamizirali . Iz sličnih motiva tetovaže su nosili Koptski kršćani u Egiptu i Armeniji. Tetovaže na njihovom tijelu su izraz zajedničkog identiteta i vjere. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, nacisti su u koncentracionim logorima obilježavali ljude tetoviranjem brojeva na podlaktice. U Americi su to činili pokreti hipija i pankera. U nas su se mnogi tetovirali za vrijeme služenja vojnog roka. Neki su na rukama ispisivali imena bivših ljubavi zbog čega su se poslije kajali.

> Cijeli tekst...
 
Krštenje u Duhu Svetom Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
18. svibnja 2013.

(uz blagdan Duhova)

Živi susret s Bogom

Krštenje u Duhu Svetom (KDS) je ključ brzog širenja Katoličke karizmatske obnove (KKO) u svijetu. Danas postoji više od 125 milijuna registriranih katolika u 235 zemalja koji su svjesno iskusili KDS. Njihova svjedočanstva potvrđuju promjenu života u susretu s Presvetim Trojstvom, osobito s Isusom koji je u njima oslobodio darove Duha Svetoga već dobivene u krštenju i krizmi i tako ih preporodio na novi život. Jako je važno za duhovni rast svakog vjernika, to je skrivena milost i nekako izgubljena u šumi raznih pobožnosti i teoloških previranja. Postoji od početka kršćanstva i pripada Crkvi u cjelini kroz svu povijest. Cilj KDS je obnova osobe, struktura, i institucije Crkve. Ono je živi susret s Bogom koji mijenja ljudski život. Iako mi se čini da danas nije prisutan u glavnoj struji Crkve nego samo u njezinom karizmatskom dijelu. Bilo bi dobro da se proširi tako da svi mogu uživati plodove koji po njemu dolaze.

> Cijeli tekst...
 
Stranica 1 od 2

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko