gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Svetac euharistijskog Isusa Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
31. svibnja 2016.

10. svibnja
Sv. Ivan Avilski (1500-1569)

"Reci Gospodinu: Ja sam glina, a Ti, Gospodine, lončar. Čini od mene što hoćeš", riječi su koje može izgovoriti jedino osoba posve predana Bogu. Riječi koje mogu svima nama biti pouka kako se u životu nikada ne smijemo oslanjati na vlastite snage nego uvijek na Gospodina. A izgovorio ih je jedan veliki svetac i crkveni naučitelj: sv. Ivan Avilski. Časnu titulu crkvenoga naučitelja, koju do sada u Crkvi nosi ukupno 36 svetaca i svetica, Ivan Avilski je kao pretposljednji u ovome nizu primio zajedno sa sv. Hildegardom iz Bingena. Zavirimo nakratko u njegov zanimljivi život...

Rođen je od oca Židova koji se obratio na kršćanstvo i majke koja je pripadala španjolskom plemstvu. Najprije je započeo studij prava, a zatim je odlučio studirati filozofiju i teologiju. Učitelj mu je bio čuveni dominikanac Dominik de Soto koji je Ivana ubrajao među najdraže učenike. Nakon studija zaređen je za svećenika. Već na samom početku svoga svećeništva pokazao je svoju posebnost: na svoju mladu misu nije po običaju pozvao rodbinu i prijatelje, nego dvanaest siromaha kojima je sam posluživao kod stola. A ostavštinu koju je naslijedio od roditelja prodao je i novac razdijelio siromasima kako bi bio posve slobodan za svećeničko poslanje.

> Cijeli tekst...
 
Posve predan Mariji Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
28. travnja 2016.

30. travnja
Sv. Pio V. (1504-1572)

Mnogi s oduševljenjem odobravaju riječi i postupke sadašnjega pape Franje koji nastoji vlastitim primjerom potaknuti sveopću obnove Crkve, počevši od samoga papinstva, Rimske kurije, ali i svih članova Crkve. On jednostavno želi obnoviti Kristovu Crkvu na svim razinama: in capite et in membris. Po tome nas podsjeća na jednoga gorostasa vjere iz 16. stoljeća, svetoga papu Pija V.

Rođen u siromašnoj obitelji pod imenom Antonio, u svome je djetinjstvu, poput kralja Davida, bio najprije pastir ovaca, a onda je Božja providnost odredila da jednoga dana postane i pastir Kristova stada. Najprije stupa u dominikanski red uzimajući ime Mihael, biva zaređen za svećenika, predaje teologiju, postaje prior, inkvizitor, biskup i kardinal, a zatim i Petrov nasljednik.

> Cijeli tekst...
 
Pokornica anđeoskih vrlina Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
19. ožujka 2016.

9. ožujka
Sv. Franciska Rimska (1384-1444)

U korizmenom smo vremenu. Razmišljamo o važnosti pokore u kršćanskom životu. Stoga je važno pred očima imati velike svetačke likove koji su nam uvijek uzor i putokaz na putu molitve, posta i djelâ duhovnog i tjelesnog milosrđa. Sveta Franciska Rimska, po riječima sv. Franje Saleškog, biskupa i crkvenog naučitelja, „jedna od najvećih svetica“, izvrstan je primjer za nasljedovanje.

Franciska je već kao djevojčica pokazivala iznimnu pobožnost i pokornički duh. Zajedno sa svojom majkom obilazila je sedam glavnih rimskih crkava, molila se na grobovima mučenika i rado dijelila milostinju siromasima. Iako je u srcu gajila ljubav prema redovničkom pozivu, po želji svoga oca, udala se za plemića i rodila šestero djece. Troje djece je umrlo odmah nakon poroda, a još dvoje u ranom djetinjstvu. Sve ove tragedije kao i smrt muža nisu ovu hrabru ženu bacile u očaj, nego je iz njih izašla još jača i uvjerenija kako svaka patnja ima smisao ukoliko je pridružena Isusovoj otkupiteljskoj patnji. Prihvaćanjem patnje, čineći pokoru i djela milosrđa Bog će se čudesno proslaviti u njezinu životu.

> Cijeli tekst...
 
Siromah po milosti Božjoj Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
20. veljače 2016.

19. veljače
Sv. Konrad Pjačentski (1290-1350)

Uvijek nas iznenadi način na koji Gospodin poziva izabrane slijediti ga na uzvišeniji način. U evanđeljima čitamo kako ih podiže iz ribarskih čamaca ili od carinskog stola. A u životu brojnih svetaca taj poziv zna biti posve neobičan. Različite životne zgode i nezgode otvaraju prostor za djelovanje božanske milosti. Tako je bilo i u životu sveca iz Piacenze.

Konrad se rodio u plemićkoj obitelji. Već kao mladić koristio je pogodnosti staleža kojemu je pripadao. Najviše je uživao u lovu. Posljednji u kojem je sudjelovao, u dobi od 25 godina, posve će promijeniti njegov život. Toga (ne)sretnoga dana, u želji istjerati iz brloga divljač koju je lovio, svojim slugama naredio je naložiti vatru. Vjetar je pomogao da nastane veliki požar koji je uništio šumu, polja i jedan obližnji zaseok. Za nedjelo je na koncu optužen i osuđen na smrt siromašni seljak koji je uhvaćen kako pali korov na svojoj njivi.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 1 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko