gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Apostol zaboravljenih Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
10. ožujka 2015.

12. ožujka
Sv. Alojzije Orione (1872-1940)

Riječi iz Djela apostolskih: "Ljudima koji su svoje živote izložili za ime Gospodina našega Isusa Krista" (Dj 15,26), izabrao je papa Ivan Pavao II. u svome govoru kao najprikladnije da opišu sveca kojega je 16. svibnja 2004. uvrstio u zbor svetih. Sv. Alojzije Orione, svetac našega vremena koji je za života osnovao četiri kongregacije i čije srce je bilo toliko zapaljeno ljubavlju prema Bogu i bližnjemu zaslužuje da ga ukratko upoznamo.

Rođen od poštenih i skromnih roditelja već kao dijete u srcu je razvio osjećaj za patnju bližnjega. Školovanje je započeo najprije kod Male braće, ali je zbog bolesti morao napustiti njihov samostan, a kasnije ulazi u oratorij don Bosca gdje ostaje tri godine. Karizma ovoga sveca duboko je obilježila njegov kasniji rad s mladima. Nakon salezijanske družbe ulazi u sjemenište i započinje studij bogoslovije.

> Cijeli tekst...
 
Sve do prolijevanja krvi Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
14. veljače 2015.

10. veljače
Bl. Alojzije Stepinac (1898-1960)

"…usque ad effusionem sanguinis" – sve do prolijevanja krvi. Ove riječi sluša svaki kardinal iz papinih usta primajući na glavu kardinalski biret boje grimiza. Za jednog kardinala ova boja nije simbol časti i dostojanstva, nego služi kao podsjetnik da poput sv. Petra mora biti spreman za Isusa proliti i vlastitu krv. Stoga je prikladno i dostojno u ovom mjesecu, koji piše o žrtvama komunističkog režima, progovoriti o velikom hrvatskom blaženiku.

Što reći o kardinalu Alojziju Stepincu kada nam je sve poznato? Možda ono najbitnije. Riječ je o istinskom proroku i pastiru Crkve koji je znao raskrinkati i javno imenovati neprijatelje Crkve i pogubnost različitih ideologija kroz cijeli svoj život. Bez uvijenih riječi. Dosljednom borcu za evanđeoske vrijednosti. Njegove proročke riječi, kojima je tijekom svoga života prozvao tri velika zla, neka ponovno odjeknu i utvrde našu vjeru.

> Cijeli tekst...
 
Čekić za arijance Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
22. siječnja 2015.

13. siječnja
Sv. Hilarije iz Poitiersa (315-367)

Na mnogim razinama u suvremenoj Crkvi, osobito među teolozima – htjeli mi to priznati ili ne – ponovno je u svoj silini uskrsnulo najveće krivovjerje s kojim se Crkva ikada suočila. Radi se o arijanizmu, herezi ranog kršćanstva, koja niječući Isusovo božanstvo udara na samu srž naše vjere. Stoga mi se čini jako aktualnim predstaviti ovoga sveca, crkvenog oca i naučitelja, koji je svojedobno boreći se protiv arijanizma među rijetkima na Zapadu sačuvao čistoću apostolskog nauka. Kao takav uzor je današnjoj Crkvi.

Sv. Hilarije rođen je u francuskom mjestu Poitiers kao dijete poganskih roditelja koji svome sinu omogućuju najbolje školovanje. Nadarenog mladića, međutim, ne zadovoljavaju filozofski odgovori, osobito o smislu ljudskoga života. U svojoj žeđi za pravom istinom susreće se sa Svetim pismom i životom kršćana. Oduševljen kršćanskom vjerom prima krštenje zajedno sa svojom ženom i kćerkom. Njih troje žive uzornim životom i uživaju veliki ugled u Poitiersu. Kada u gradu biskupska stolica ostaje prazna, narod aklamacijom Hilarija izabire za biskupa. Žena uz njegov pristanak odlazi u samostan, kćerku potiče na život u djevičanskom staležu, a on prihvaća želju naroda Božjega.

> Cijeli tekst...
 
Raskoš germanske mistike Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
10. prosinca 2014.

2. prosinca
Bl. Jan van Ruusbroec (1293-1381)

Isus veli da onaj tko pronađe skriveno blago kupuje cijelu njivu na kojoj je blago zakopano. Pronaći ovoga blaženika i čitati njegove spise bilo je ravno pronalasku skrivenog blaga, vjerojatno nepoznatog ljubiteljima mistike u hrvatskom govornom području. Mnogi ga nazivaju jednim od najvećih srednjovjekovnih mistika. Uistinu opravdano.

Jan van Ruusbroec (Ruysbroek) flamanski je teolog i mistik rođen u mjestu Ruusbroec kraj Brisela. Kršćansku vjeru usadila mu je majka, a na putu do svećeništva pomogao mu je ujak. Premda je nakon ređenja punih 25 godina bio u župnom pastoralu, živio je povučeno i pokornički. Vrijeme u kojem živi obilježeno je različitim krivovjerjima. Na poseban način ističu se Braća slobodnog duha, skupina koja je širila svoje spise na području gdje je blaženik pastoralno djelovao, ali i laičko-redovničke zajednice begina i begardi, u kojima je lažna mistika često nailazila na plodno tlo. Među njima prednjači lažna mističarka po imenu Heilwige Bloemardinne koja širi svoje spise i zavodi svijet koji joj iskazuje štovanje kao svetici. On na narodnom jeziku piše apologetske spise i raskrinkava njihovo krivovjerje. Nažalost, ti spisi nisu sačuvani.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 4 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko