gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Dostojna svoga imena Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
30. siječnja 2016.

27. siječnja
Sv. Anđela Merici (1474-1540)

Svaki svetac je Božje svjetlo za vrijeme u kojemu živi. Poput novoga daška božanske milosti u svijetu koji zaboravi disati plućima vjere. Stoga su nam sveci i potrebni kao trajni podsjetnik na spasonosnu tajnu da smo stvoreni za vječnost. Neki od njih, po onoj latinskoj nomen est omen, i značenjem svoga imena svjedoče o stvarnosti koju su proživljavali. Izvrstan primjer je Anđela Merici, svetica čiji život je prožet anđeoskim žarom ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Štoviše, anđeli se i stvarno očituju u njezinom životu.

Anđela je ostala siroče u dobi od deset godina. Nedugo nakon toga iznenada je umrla i njezina starija sestra neopremljena svetim sakramentima. Ta smrt je u dušu pobožne djevojčice Anđele unijela nemir. Dvojeći o vječnoj sudbini pokojnice za nju je počela ustrajno moliti. Jednoga dana, kako to pripovijeda sama svetica, nakon što se povukla na molitvu u samoći, imala je viđenje u kojem je ugledala dušu svoje sestre okruženu brojnim anđelima. Ta slika u njezinu dušu donijela je mir i doprinijela vlastitom posvećenju.

> Cijeli tekst...
 
Mučenik za slobodu Crkve Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
20. prosinca 2015.

29. prosinca
Sv. Toma Becket (1118-1170)

Srednji vijek obiluje svecima koji su ostavili duboki trag u životu Crkve. Način na koji je umro svetac čiji spomendan slavimo 29. prosinca, a nadasve razlog zbog kojeg je umro, svakako zaslužuje da ga svrstamo u zbor najvećih kršćanskih svjedoka i mučenika vjere. Riječ je o sv. Tomi Becketu, nadbiskupu i primasu Engleske.

Kada je Toma Becket završio studij prava u Engleskoj i Francuskoj, bistrog mladića iz ugledne obitelji čekalo je mjesto pravnika u gradskoj vlasti, a ubrzo nakon što je primio red đakonata i služba arhiđakona u nadbiskupiji Canterbury. Krasio ga je čvrst karakter ali i ljubav prema lovu i raskošnom životu. S vremenom postaje bliski prijatelj i vjerni sluga Henrika II, engleskoga kralja. Govorilo se da su bili jedno srce i jedna duša. Međutim, iako se kretao u visokim krugovima nije ga osvojila ispraznost ovoga svijeta. O tome govori njegov ispovjednik koji je posvjedočio o besprijekornom životu koji je provodio unatoč svim vanjskim iskušenjima.

> Cijeli tekst...
 
Uzor biskupske službe Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
19. studenog 2015.

4. studenog
Sv. Karlo Boromejski (1538-1584)

Svako mjesto diči se velikanima koji su rođeni ili su živjeli u njemu. Tako se i talijanski grad Milano s pravom ponosi dvojicom istaknutih svetačkih likova. To su dvojica milanskih biskupa: sv. Ambrozije i sv. Karlo Boromejski. Upoznajmo se sa životom ovoga posljednjega.

Dječaku Karlu, kao sinu jedne od najpoznatijih talijanskih obitelji, bila su otvorena sva vrata za uspješnu karijeru. Već kao četrnaestogodišnjak student je prava na sveučilištu Pavia, a u 21. godini brani doktorsku disertaciju s najvišim ocjenama. Neumorni rad još za vrijeme studija, sve do krajnjih granica iscrpljenosti, najava je onoga što će se kasnije događati u njegovom životu kada u 25. godini odlučuje napustiti svjetovnu karijeru i biva zaređen za svećenika. Ubrzo nakon toga papa ga imenuje milanskim nadbiskupom i kardinalom.

> Cijeli tekst...
 
Uronjen u misnu žrtvu Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
25. rujna 2015.

23. rujna
Sv. Padre Pio (1887-1968)

Zahtjevno je pisati o svecu o kojem je rečeno tako mnogo. Velikan čije ime poznaje cijeli svijet. Izgovoriti ime Pio znači odmah pomisliti na sveca imenom Padre Pio, franjevca kapucina posve neobičnog života i ponajvećeg mistika 20. stoljeća. Iz bogate riznice njegove svetosti izvući ću tek nekoliko bisera koji nam mogu biti putokaz u vjerničkom životu.

Rođen je u mjestu Pietrelcina u južnoj Italiji. Dječakov život bio je posve neobičan. Bježi od vršnjaka koji psuju i radije ostaje u molitvi i samoći. Već tada događaju mu se čudesne stvari kao što su ukazanje Djevice, ali i zlostavljanja Zloga koja su trajala cijeloga života. Nakon četrnaeste godine stupa u kapucinski samostan. Većinu života proveo je u samostanu sv. Marije od Milosti u mjestu San Giovanni Rotondo.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 2 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko