gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Prva zapovijed: Ja sam Gospodin, Bog tvoj. Nemoj imati drugih bogova uz mene Ispis E-mail

442. Što uključuje Božja izjava: »Ja sam Gospodin, Bog tvoj« (Izl 20,2)?
Za vjernika uključuje čuvanje i gajenje bogoslovnih krjeposti te izbjegavanje grijeha koji im se protive. Vjera vjeruje u Boga i odbija ono što joj se protivi, kao što je primjerice hotimična sumnja, nevjera, krivovjerje, otpad i raskol. Nada (ufanje) s pouzdanjem iščekuje blaženo gledanje Boga i njegovu pomoć, izbjegavajući očaj i preuzetnost. Ljubav Boga ljubi iznad svega: treba, dakle, odbaciti ravnodušnost, nezahvalnost, mlakost, nehaj ili duhovnu lijenost, mržnju prema Bogu, koja nastaje iz oholosti.

443. Što zahtijeva Gospodnja riječ: »Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi« (Mt 4,10)?
Ona zahtijeva: da se klanjamo Bogu kao Gospodaru svega što postoji, da mu iskazujemo dužno poštovanje, pojedinačno i u zajednici, da ga molimo izrazima hvale, zahvaljivanja i prošnje, da mu prikazujemo žrtve, poglavito duhovnu žrtvu vlastitoga života, sjedinjenu sa savršenom Kristovom žrtvom, da čuvamo njemu dana obećanja i zavjete.

> Cijeli tekst...
 
Deset zapovijedi Ispis E-mail

434. »Učitelju, što mi je činiti da imam život vječni?« (Mt 19,16)
Mladiću koji mu upravlja ovo pitanje Isus odgovara: »Ako hoćeš ući u život, čuvaj zapovijedi«, a onda dodaje: »Dođi i slijedi me!« (Mt 19,16.21). Nasljedovanje Isusa uključuje obdržavanje zapovijedi. Zakon nije dokinut, nego je čovjek pozvan da ga opet nađe a osobi božanskoga Učitelja, koji je njegovo savršeno ispunjenje, očituje mu pun smisao i potvrđuje mu trajnost.

435. Kako Isus tumači Zakon?
Isus ga tumači u svjetlu dvostruke i jedincate zapovijedi ljubavi, punine Zakona: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed; druga je ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci« (Mt 22,37-40).

> Cijeli tekst...
 
Crkva, majka i učiteljica Ispis E-mail

429. Kako Crkva hrani kršćaninov moralni život?
Crkva je zajednica u kojoj kršćanin prima Božju riječ i pouke »Kristova zakona« (Gal 6,2), prima milost sakramenata, sjedinjuje se s Kristovom euharistijskom žrtvom tako daje njegov moralni život duhovno bogoslužje, uči se primjeru svetosti Djevice Marije i svetaca.

430. Zašto Crkveno učiteljstvo intervenira na moralnome području?
Zato što je zadaća Crkvenoga učiteljstva naviještati vjeru koju treba vjerovati i u životu je primjenjivati. Ta se zadaća proteže i na posebne zapovijedi naravnoga zakona, jer je njihovo opsluživanje nužno za spasenje.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«31323334353637383940»Kraj »

Stranica 32 od 44

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko