gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Listopadske pobožnosti Ispis E-mail


Mjesec listopad je posebno posvećen Majci Božjoj i pobožnosti krunice - molitvi koja je vrlo često neshvaćena ili krivo shvaćena, pa je mnogi smatraju i dosadnom i besmislenom i zastarjelom... A sve to samo zato što je ne poznajemo.

Krunica je ustvari meditacija i mnogi sveti ljudi - poznati i nepoznati kroz povijest Crkve došli su do vrhunaca mistike i kontemplacije upravo po molitvi krunice. Kažu da bi rječnikom glazbe izgovaranje Zdravo Marije u krunici bio ritam, a razmišljanje o Isusovu životu bile bi riječi i melodija. Krunica angažira u molitvi čitavog čovjeka - po razmatranju otajstava aktivira duh, maštu, inteligenciju, po trajnom kontaktu s Marijom angažira nas emotivno, po ponavljanju riječi i prebiranju zrnaca angažira nas na neki način i fizički...

U molitvi krunice lako se ujedine i prepoznaju katolici cijelog svijeta - ona se u svakom dijelu svijeta moli na isti način i divan je doživljaj u velikim svetištima moliti je s mnoštvom vjernika koji iste riječi izgovaraju svatko na svom jeziku.

Izraz "pobožnost" prvo znači osobnu pažnju, sabranost i predanje Bogu u osobnoj molitvi.

Pobožnost se, međutim, zove i zajednički oblik molitve, koji nije strogo liturgijski, već više pučki. Jednostavnijim molitvama i vježbama (primjerice klečanjem, naklonom, i ponavljanjem nekih molitava kroz neko vrijeme i sl.) sakupljeni vjernici iskazuju poštovanjem (časte) pojedina Božja svojstva ili Isusa Krista, Duha Svetoga, Majku Božju Mariji ili pojednog sveca. Tako, primjerice, postoje pobožnosti Srcu Isusovu, simbolu Kristove ljubavi prema čovječanstvu, svetom Josipu i drugim svecima. Cilj svih pobožnosti je da vjernik unaprijedi svoju vjeru i odanost Bogu.

Među poznatijim marijanskim pučkima pobožnostma su "svibanjske večernjice" i "listopadske večernjice". - Vjernici sabrani u ckrkvi svake večeri dotičnog mjeseca, zajednički mole krunicu. U mnogim crkvama nakon krunice slijedi večernje sveta mise. Treba dodati da ove i slične pobožnosti nisu obvezne kao nedjeljna misa, nego su slobodne, dragovoljne i znak većeg štovanja Blažene Djevice Marije (skraćeno rečeno: Gospe).

Ove marijanske pobožnosti imaju stoljetnu tradiciju i preporučuju ih i danas mnogi crkveni dokumenti. Listopad je mjesec svete krunice Po kalendaru se 7. listopada slavi i blagdan Blažene Djevica Marija od Krunice.

Preuzeto sa stranice: www.katolici.org

KRALJICE SVETE KRUNICE

1. Kraljice svete krunice,
beskrajne sreće more!
Tebi se puci klanjaju,
anđeli tebi dvore.

Kraljice krunice, moli za nas!
Kraljice krunice, budi nam spas!

2. Divno si čudo stvorila,
krunicu kad si nam dala,
nebo i zemlja pjevaju:
bila ti čast i hvala.

3. Zrncima svete krunice,
cvatu nam bijele ruže,
nose ih k tvome prijestolju
anđeli što te kruže.

4. Ruže te divno mirišu,
radost su vječnog raja,
svaka ta ruža čudesna
nebo sa zemljom spaja.

5. Drhću na svakoj ruži toj
suze nam crnih dana.
Neka te, Majko, sjećaju
krvavih naših rana...

6. Križeve teške nosimo,
okovi sve nas tište,
svi smo mi sužnji nevoljni,
svaki te pomoć ište.

7. Tko će nam, Majko, pomoći,
ako ne ti s visina?
Kraljice svega svemira,
kraljuješ srcem Sina.

8. Posljednji kad nam smrači vid,
prekrije smrti tama,
Majčice, dođi, moli daj
krunicu zadnju s nama.

 
Povezani članci :

» Svibanjske pobožnosti

Svibanjske pobožnosti odnose se na posebne molitve i druge pobožnosti kojima se tijekom svibnja časti Blažena Djevica Marija.Tradicija ovakvih pobožnosti seže u 16. stoljeće. Potvrdio ih je papa Pio VII., a kasniji pape, sve do danas,...

» Krunica Blažene Djevice Marije

(ponedjeljkom i subotom) (četvrtkom) (utorkom i petkom) (srijedom i nedjeljom) RADOSNA OTAJSTVA 1. Koga si Djevice, po Duhu Svetom začelaU prvom radosnom otajstvu razmatramo kako je arkanđeo Gabrijel navijestio Mariji da će...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko